Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Enskär

Kapten pappas semester börjar lida mot sitt slut och denna evigt blåsiga sommar lika så. Sista måndagen, passade vi på, när vindar och dyningar var lite snällare, att åka ut till Enskär, halvvägs över till Grisslehamn.

Vi flydde från ovädret som kom från flera håll och hoppades undgå regnet under dagen.

Ovädret höll sig på avstånd, tack och lov. Havet låg lugnt, men de små dyningarna påverkade vår lilla gamling ändå och färden över från Eckerö ut till Enskär blev en aning skumpig.

Enskärs Gästhamn drivs sedan 2017 av Eckerö Båtförening r.f. som är en ideell förening för att främja båtlivet. Själva Enskär är en gammal sjöbevakningsstation som överlåtits från finska staten till Ålands Landskapsregering och arrenderas av båtföreningen.
Hamnavgift för övernattande inkl. Strandbastu samt landström- info finns direkt på kajen. Minimuseum finns i hamnen som berättar kort om Enskärs historia. Vandringsled finns med skyltar om historiska platser. Vatten finns, men är ej tjänligt som dricksvatten (bräckt vatten) Toaletter finns i hamnen.

Sjöbevakningen/Gräns-bevakningen har fortfarande tornet i bruk och detta är förbjudet område. Enskär är en oas mitt i havet för båtfolk och båtföreningen önskar alla välkomna.

Örnar har alltid varit en passion hos mig. Jag känner till dess negativa åverkan, och ändå fascineras jag. Att sitta där under träden och stirra upp i ett örnnäste, det var maffigt!

Enskär bjöd på historiska vingslag som maken utforskade ute på klipporna. Och jag hade min stund med virkkorgen i saltdoftande luft och med svalornas dans ovanför huvudet.

På vägen hem, åkte vi in via Käringsund och tankade. Vilken semesteridyll!

En fantastisk dag på sjön. 1,5 timme från hemmahamnen, tog vi alltså iland på Enskär, halvvägs till Grisslehamn. Lite hisnande känsla.

På väg in i hemmafjärden, känner jag alltid en stor tacksamhet över den fridfulla ö vi bor på, den underbara skärgård den erbjuder och det lugn jag fylls av under våra båtturer. /Sjörövare mamma

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: