Saggö, Saltvik

Kapten Pappa och jag planerade att vara ute två nätter för att ta oss till Saggö i Saltvik, men vi fick fint väder med oss och kunde köra hela vägen första dagen, så vi var bara ute ett dygn. Det räckte mer än väl för att bli röd som en kräfta, kan jag konstatera så här i efterhand, TROTS solkräm. 🙂

Vädret på hemmafjärden när vi åkte iväg, var minst sagt amazing.

Längre ut mot Geta och på Norrhavet, började små vågor hopa sig, men som ni ser är det inte mycket att tala om. En bit längs vägen hade vi sällskap av vår åländska räddningshelikopter.

Närmare Saggö, lugnade sig åter vågorna. Magiskt!

Ett stilla Norrhav så långt ögat kan nå.

Vi tog iland i en vik på nordvästra Saggö som var fantastiskt skyddad, men dessvärre full av algsoppa. Så himla tragiskt att vårt hav mår så dåligt som det gör.

Anyway. Kapten Pappa älskar INTE ormar. Och när tre nyfikna snokar dök upp på samma gång, var det typ tre för mycket. Med andra ord bytte vi rätt hastigt vik, men jag hann knäppa några bilder medan maken stuvade in i båten igen.

Vid nästa anhalt flög en örn över oss när vi ankrat. Örnar och jag har alltid haft en viss dragningskraft till varandra. Det vågar man knappt säga här på Åland med tanke på kampen mot havsörnen, men ja, örnar har alltid haft en speciell betydelse för mig. Här ligger vi i sundet mellan Saggö och Saggö ön. I skogen uppe på berget finns en liten, liten sjö med näckrosor.

Solnedgången måste jag självklart föreviga, när jag får chansen.

Följande dag bestämde vi oss för att bege oss hemåt igen. Det blev lite för mycket värme och lite för mycket sol på land för min kropp. Det är skönare att vara ute till sjöss. Så vi tog vägen ner genom sundet och tog sikte på Hamnsundet.

Här låg vi alltså för ankar.
Här är sundet mellan Saggö och Saggö ön. Vackert, men viktigt att följa sjökortet med tanke på grynnorna.
Svårt att fånga vågornas storlek, men om ni blickar mot ön, så kan ni få ett litet hum.
Längre in mot land, lugnade sig vågorna snabbt. Det gick en del båtar i faret och segelbåtarna blänkte i fjärran.

I Hamnsundet passade vi på att tanka lite, även om det inte hade behövts, och tog oss varsin glass. En trevlig hamn som säkert kommer att bli väldigt populär när servicehuset står färdigt.

Efter glassen bestämde vi oss för att ta oss hemåt, med lite bryggvinkning till vänner längs vägen. Vi tog oss igenom ett litet bedårande sund på väg till den första vännen.

Vännen stod på bryggan och tog emot oss. Fint att få ses trots corona-tider. Avstånd båt och brygga är alldeles utmärkt säkerhetsavstånd. 🙂 Sedan fortsatte vi till nästas vän.

Vilka klippor! Tänk att åka rullstol ner där! Snacka om vattenrutschkana!

Vän nummer två behagade inte vara hemma, så vi vinkade istället till vännens granne. Efteråt fick vi veta att vännen var på besök hos grannen just då. Så kan det gå!

Vi fortsatte hemåt längs en lite guppigare nordsida av Åland än dagen innan, men helt hanterbart. Inte ens ryggen klagade.

Vilka otroliga formationer det finns av klipporna i norr! Wow! Hit vill jag en annan dag! Man kunde hitta figurer i nästan varje klippa, som om någon huggit ut dem enkom för att underhålla den som seglar förbi.

Och när man tröttnat på bulliga formationer, kan man instället lägga sig på en platt klippa eller rulla iväg med rullstolen över bergsklack efter bergsklack.

Som avslutning på resan, fick vi två örnar som visade sig för oss. Att fånga en örn på bild från en guppande båt är ännu svårare än att lyckas på land. Men men, jag fick dem åtminstone att fastna på bild!

Vi har haft ett underbart dygn tillsammans och vi matchar verkligen varandra. Denna gång i 50 nyanser av rött. Jag är så glad att jag trots att jag är rullstolbrukare och har en trasig kropp, får njuta av resor som dessa! /Sjörövare Mamma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: